MKS Parasol Wrocław - strona nieoficjalna

Strona klubowa

Logowanie

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 1 gość

dzisiaj: 32, wczoraj: 487
ogółem: 222 614

statystyki szczegółowe

ODŻYWIANIE

 
Zapraszam do zapoznania się z informacjami w tym dziale. Oczywiście, że zdajemy sobie sprawę, że ciężko będzie od razu wyegzekwować wszystkie zasady. Warto jednak od dziecka powoli ale systematycznie wprowadzać zasady prawidłowego odżywiania tak aby w przyszłości przeszło to w nawyk.
 
NAJWAŻNIEJSZE ZASADY
 
ŻYWIENIA
 
 
1. Jedz 4-5 posiłków dziennie
 
2. Unikaj jedzenia fast foodów!!!!!!!!!!!!
 
3. Jedz dużo surówek
 
4. Pij soki naturalne
 
5. Unikaj gazowanych napojów, a w szczególności coca-coli, pepsi
 
6. Unikaj potraw tłustych
 
7. Jedz posiłki najpóźniej 2 godziny przed wysiłkiem(treningiem,           zawodami)
 
8. Unikaj jedzenia dużej ilości słodyczy, CHIPSÓW szczególnie z powodu zawartości akrylamidu. Polecam przeczytanie artykułu: Chipsy szkodzą zdrowiu
 
Pamiętamy o zakazie spożywania napojów energetycznych a napoje izotoniczne najlepiej zastąpić wodą!
DIETA ZDROWEGO CZŁOWIEKA
 
W odpowiedniej diecie zdrowego człowieka najwięcej energii powinno pochodzić z węglowodanów(50-55%), z tłuszczów(25-35%) i z białek około 10-15%)
 
WĘGLOWODANY:
występują w szybko i łatwo wchłanialnych cukrów zawartych w miodzie, cukrze, przetworach owocowych słodzonych, słodyczach i warzywach oraz w postaci węglowodanach złożonych wymagających dłuższego trawienia: produkty zbożowe, ryż, kasza, makaron, pieczywo, ziemniakach.
 
TŁUSZCZE:
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które znajdują się w smalcu, słoninie, maśle, margarynach, śmietanie oraz serach żółtych, tłustych twarogach i mięsach.Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe o cholesterol==> ich spożycie powinno być ograniczone!!!!
 
BIAŁKA:
białka pochodzenia zwierzęcego zawarte w jajach, serach, mięsie, drobiu, rybach są lepiej wykorzystywane przez ustrój niż białka produktów roślinnych. Do bogatych białek roślinnych należą: rośliny strączkowe(groch, fasola, soja) oraz produkty zbożowe o niskim stopniu przetworzenia - ciemne pieczywo, grube kasze.
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:
występują w niewielkich ilościach, wchodzą w skład niemal wszystkich produktów, ale zawartość ich jest różna. Tylko witamina C ma jedno źródło występowania - warzywa i owoce.
 
BŁONNIK:
głównym źródłem ,są produkty zbożowe -ciemne pieczywo, gruba kasza, rośliny strączkowe oraz warzywa i owoce.
 
 
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA SPORTOWCÓW
 
OWOCE I WARZYWA:
 
5-9 PORCJI DZIENNIE!!
 
Owoce i warzywa zawierają witaminy, minerały, błonnik, antyutleniacze oraz odżywcze substancje roślinne, które są ważne dla zdrowia, odporności i otymalnej wydolności.
 
PRODUKTY ZBOŻOWE I ZIEMNIAKI:
 
4-6 PORCJI DZIENNIE!!
 
Dieta bogata w produkty pełnoziarniste - chleb, płatki zbożowe, ryż, makaron, płatki owsiane, fasolę, soczewicę i ziemniaki - utrzymuję wysoki poziom glikogenu ( zmagazynowanych węglowodanów), potrzebnego jako paliwo podczas intensywnego treningu. Staraj się, aby przynajmniej połowa ze wszystkich zjadanych zbóż była pełnoziarnista. Zauważ, że wielkości podanych tu porcji (60g chleba) są ponad dwu krotnie większe niż te zalecane przez Agencję do spraw norm żywnościowych (25 g chleba), gdyż bardziej odpowiadają zapotrzebowaniu osób aktywnych fizycznie.
 
PRODUKTY BOGATE W WAPŃ:
 
2-4 PORCJI DZIENNIE!!
 
Najłatwiejszym sposobem pozyskania wapnia niezbędnego dla silnych kości jest włączanie do codziennej diety produktów mlecznych, orzechów, roślin strączkowych i ryb z puszki.
 
PRODUKTY BOGATE W BIAŁKO:
 
2-4 PORCJI DZIENNIE!!
 
Ludzie regularnie ćwiczący potrzebują więcej białka niż osoby prowadzące siedzący tryb życia, włączając więc do codziennej diety chude mięso, drób, ryby, jajka, soję. Warto także jadać codziennie fasolę, soczewicę i produkty mleczne lub suplementy białkowe.
 
ZDROWE TŁUSZCZE
 
1-2 PORCJE DZIENNIE!!
 
Oleje zawarte w orzechach, nasionach, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, siemię lniane, olej słonecznikowy i ryby tłuste (węgorz, łosoś, sardela, sardynka, śledź, makrela, pstrąg) mogą poprawić odporność i zwiększyć możliwości regenerarycje organizmu. Zdrowe tłuszcze chronią również przed chorobami serca.
 
 
Dzięki uprzejmości Krszytofa Z.

 

Kalendarium

19

02-2018

pon.

Grupa Niebieska - 17:30 – 19:00, ul. Sarbinowska 10, (BOISKO).

20

02-2018

wtorek

Grupa Niebieska - 18:15 - 19:30, ul. Młodych Techników 58, (HALA).

Grupa Czerwona - 17:00 - 18:30, ul. Sarbinowska 10, (BOISKO).

Grupa Żółta - 17:00 - 18:15, ul. Młodych Techników 58, (HALA).

21

02-2018

środa

TRENING INDYWIDUALNY: 17:00 – 18:00, ul. Sarbinowska 10, (BOISKA).

22

02-2018

czwartek

Grupa Żółta - 17:15 - 18:30, ul. Sarbinowska 10, (HALA).

Grupa Czerwona -18:30 - 20:00, ul. Sarbinowska 10, (BOISKO).

23

02-2018

piątek

Grupa Niebieska - 17:10 - 18:40, ul. Sarbinowska 10, (BOISKA).

Grupa Czerwona - 18:15 - 19:15, ul. Sarbinowska 10, (HALA).

Grupa Żółta - 17:15 – 18:15, ul. Sarbinowska 10, (HALA).

24

02-2018

sobota

25

02-2018

niedziela

Reklama

Najnowsza galeria

Krośnice - Obóz Zimowy, 17.01.2018r.
Ładowanie...

Losowa galeria

Krośnice - Obóz Zimowy, 17.01.2018r.
Ładowanie...